Dubbelmeddelanden i ett förhållande: Vad är det och hur man undviker dem?

Har du någonsin varit i situationer när du känner exakt att en person är aggressiv för dig, och han bevisar envist det motsatta? Kanske manipulerades du med dubbla meddelanden. Hur man motstår detta och lär sig konstruktiv kommunikation, säger en psykolog.

Alla nära människor förr eller senare kommer till konfliktsituationer. Det verkar som om det kan vara enklare än att uttrycka alla känslor och upplevelser för varandra och komma till en gemensam nämnare?

Men det var inte där. Faktum är att mycket mer känsligt vi uppfattar icke -verbala tecken (gester, ansiktsuttryck, pose, etc.) som följer vårt tal och inte själva orden. I en bråkdel av en sekund läser vi information om huruvida det muntliga meddelandet sammanfaller med icke -verbal och drar lämpliga slutsatser.

Кога эти сосоы ощения оBvidd. Detta är ett dubbelmeddelande. Inom psykologi betraktas detta fenomen som ett sätt att manipulera. Och i livet finns det helt.

Till exempel berättar mamman till en vuxen son till honom att det är dags att gifta sig, men samtidigt kränker när han tar hand om sin utvalda, spenderar tid och pengar på henne.

Offren för dubbla meddelanden antar beteendemodellen från sina föräldrar och fortsätter som regel denna kedja av kommunikationsöverträdelser – en person får dubbla meddelanden och sänder dem själv. Oftast händer detta när vi inte vet hur vi uttrycker våra känslor direkt och döljer dem.

Hur man förstår att du befinner dig i en dubbelmeddelande situation

1. Förvirring. Offret för dubbla meddelanden upplever ständigt en uttalad känsla av förvirring. Hon förstår helt enkelt inte vad partneren vill berätta för henne, så hon ställer ständigt frågor som: ”Vad som händer?"," Varför förstår jag ingenting?"," Varför hör jag min partner, men jag kan inte förstå vad han exakt vill berätta för mig?"," Varför säger partneren en sak, men gör en helt annan?"

2. Brist på feedback. Feedback är den viktigaste delen av social interaktion, och vi förhindrar många potentiella konflikter och obehagliga fel med fraser som ”Vad menar du?", "Varför gjorde du det?"," Jag förstod dig korrekt?"Med ett dubbelmeddelande, som regel, stoppar en person sig själv när han ställer förtydligande frågor och kommer ur förvirring.

3. Oundviklig straff. I det här spelet med dubbla meddelanden kommer offret inte att vara rätt i alla fall och kommer alltid att straffas. Till exempel, om en man erbjuder sin fru att göra ett val på egen hand (men faktiskt manipulerar), kan hon vägra den och fråga sin make eller fortfarande kan försöka välja.

I det första fallet kommer en man att beinka henne med icke -själv -stabilitet och kalla henne en hjälplös varelse. I det andra – hennes val, oavsett hur hårt hon försökte behaga sin partner, kommer att vara helt fel. Så snart offret börjar vinna med en person som sänder dubbla meddelanden, förändras spelets regler omedelbart i det mest radikalt.

Hur man kommer ut ur situationen med dubbla meddelanden

1. Lär dig att märka dubbla meddelanden och motsägelser i sin egen kommunikation och i kommunikation av andra människor. Detta är ett ganska långt och noggrant arbete med observation och medvetenhet som ingen annan kan göra för dig.

2. Spåra dina egna känslor och lyssna på din kropp. Med synkroniseringen av dina sensuella emotionella och kognitiva nivåer, i en situation med ett dubbelmeddelande, kommer du att märka en obalans i kroppsliga och emotionella manifestationer.

3. Ställ klarande frågor. Fråga om något inte är klart för dig och uttrycker också dina känslor och känslor i form: ”Det verkar för mig det ..", "Jag känner att . ", Utan en övergång till personlighet – detta hjälper till att skapa kontakt med en partner och klargöra förhållandet.

4. Experimentera med ett avstånd i ett förhållande – Trots allt är det oftast det känslomässiga beroendet av nära och kära som hindrar oss från att stå upp över situationen och undvika fällan för ett dubbelmeddelande.

5. Be din motståndare att ange din huvudidé.

I en situation med dubbla meddelanden är det viktigt att förstå att de på ett eller annat sätt alltid kommer att vara närvarande i ditt liv. Men för att https://www.backgammonshopping.com/varfor-starka-kvinnor-ar-alltid-olyckliga/ inte falla under deras inflytande och inte vara deras källa är det viktigt att utveckla medvetenhet i dig själv, lära dig att förstå dig själv och vara ärlig mot dig själv: ”Men vill jag verkligen ha det?"," Passar det mig?"

När du skapar öppen kontakt med dig själv, att känna igen dubbla meddelanden och inte falla under deras inflytande mycket enklare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *